Secretele unui somn odihnitor

Ultimele luni ale acestui an s-au dovedit a fi foarte aglomerate pentru mine, motiv pentru care orele de somn au devenit din ce în ce mai prețioase. Stresul, aglomerația, multitudinea de task-uri și lucruri de rezolvat, m-au făcut să devin un om obosit, morocănos și lipsit de chef.

o-DREAMING-facebook

După ce am studiat un pic această problema, mi-am dat seama, că mare parte din oboseală se datorează faptului că orele mele de somn, nu sunt tocmai odihnitoare și că sunt multe lucruri pe care le fac gresit.

In articolul de azi vreau să vă prezint câteva tips&tricks, care să vă ajute să începeți fiecare nouă zi mai odihniți și plini de energie :).

power-of-sleep

Un adult are nevoie de minim 7 ore de somn în fiecare noapte, pentru a putea funcționa la capacitate maximă. Lipsa orelor de somn sau dormitul insuficient pot avea, pe termen lung, efecte multiple asupra sănătății și pot favoriza dezvoltarea unor boli, cum ar fi diabet, obezitate sau depresie. Ca și efect imediat, oboseala ne face să fim stresați, iritați, să nu ne putem concentra asupra ceea ce avem de făcut, să nu fim atenți, să nu fim capabili să luăm o decizie sau chiar să nu ținem minte lucruri.

–> Unul dintre cele mai importante aspecte este să folosim o pernă, care să ne permită să dormim într-o poziție comodă, dar în același timp să ne susțină capul și gâtul, astfel încât să nu ne trezim cu dureri. Același lucru este valabil și pentru saltea, în care chiar merită să investim.

bed texture

–> Temperatura camerei, precum și nivelul de umiditate, sunt alte aspecte de care merită să ținem cont. Conform oamenilor de știință temperatura optimă din dormitor pentru un somn odhnitor, se află undeva sub 20°C. În ceea ce privește umiditatea, cred că iarna este anotimpul în care trebuie să avem mai multă grijă, încălzirea și calorifele având tendința de a usca excesiv aerul.

–> Luminile diferitelor aparate electronice, ne pot afecta, de asemenea, odihna pe timpul nopții. Aici mă refer la acea lumină albastră, care este nocivă nu doar pentru vederea noastră ci și pentru somn. Este recomandat să nu ne uităm la TV, la laptop, pe tabletă sau telefon cu o oră înainte de culcare, astfel încât organismul nostru să se poate pregăti pentru odihnă. Dacă este să mă întrebați pe mine, locului unui TV, nu este în dormitor, în nici un caz. Putem în schimb să citim dintr-o carte, activitate care sigur îi va grăbi venirea lui Moș Ene :). Știu că sunt lucruri mai greu de realizat, mai ales în ceea ce privește butonatul telefonului, însă odată ce ne creăm o rutină, lucrurile o să vină de la sine.

37373416801_7e9ef812d3_b

 

–> Lumanarile parfumate și uleiurile esențiale, folosite înainte de culcare pot avea un efect benefic asupra somnului nostru și ne vor oferi aceea senzație de ‘cozyness’, care ne va ajuta să adormim mai repede.

interior-design-ideas-yourself-make-candles-cozy-home

–> Muzica de relaxare, ascultată înainte de somn, ne va face să intrăm în starea potrivită și să pătrundem mai repede în tărâmul viselor.

–> Nu este indicat să consumăm alimente cu 2-3 ore înainte de somn, pentru că acest lucru ne va pune sistemul digestiv la treabă și ne va împiedică să ne odihnim cum trebuie. Nici consumul de băuturi ce conțin cofeină nu este recomandat, din motive evidente, însă putem încerca să bem ceaiuri calmante, de tei, lavandă sau mușețel, care ne vor ajută să ne pregătim pentru odihnă.

320942c3adb825859a26fb5354d5af64

 

–> Este important să dezvoltăm o rutină în ceea ce privește somnul și să mergem la culcare la aceleași ore în fiecare zi, și să ne trezim la aceleași ore.

–> Incercati să nu vă gândiți la prea multe înainte de a adormi. Este posibil să vă aștepte multe lucruri de făcut sau evenimente importante a doua zi, însă faptul că vă frământați nu o să vă facă nici un favor. Singurul lucru la care trebuie să vă concentrați este să dormiți, iar asta o să va ajute cel mai mult în ziua ce vine.

93ca51993bdcfc9a7d52b12e1b457261

Cam acestea sunt sfaturile mele cele mai importante, pentru un somn liniștit și odihnitor. Sper că v-a fost de folos articolul de azi și că l-ați găsit util! Ne revedem curând!

Aveţi grijă de voi,

Iulia.

images

Sursă foto: Pinterest şi google.ro.

22 de gânduri despre &8222;Secretele unui somn odihnitor&8221;

  1. Catalina decembrie 1, 2017 / 10:30 pm

    Perna este un element foarte importnant si pentru somnul meu. Nu pot dormi bine daca nu este una potrivita. 😐

    Apreciat de 1 persoană

  2. Luca Raluca decembrie 1, 2017 / 11:11 pm

    Eu nu prea pot sa dorm la alte persoane, nu stiu, parca nu ma simt confortabil. Luminile diferitelor aparate ma enerveaza la culme, ador sa dorm pe bezna. Super articol! Te pup❄️☺️

    Apreciat de 1 persoană

    • iuliascorner decembrie 2, 2017 / 2:12 pm

      Asa sunt si eu, ma simt stresata cand nu sunt in patul meu :). Ma bucur ca ti-a placut! Pupici :*

      Apreciază

  3. Bautybysunshinecom decembrie 2, 2017 / 7:30 am

    Foarte bune sfaturi. Am observat in zilele in care nu eram odihnita suficient, eram agitata si mereu ma enervam pe orice si oricine. Merci de sfaturi.

    Apreciat de 1 persoană

  4. mihaelanistor decembrie 2, 2017 / 11:00 am

    Câteva pagini citite dintr-o carte frumoasa, o plimbare in aer liber sau un ceai fierbinte – asta functioneaza la mine.

    Apreciat de 1 persoană

  5. vyo vyoleta decembrie 2, 2017 / 11:36 am

    Sfaturi foarte bune și utile, însă pe unele dintre ele eu chiar nu le pot respecta.

    Apreciat de 1 persoană

    • iuliascorner decembrie 2, 2017 / 2:14 pm

      Ma bucur ca esti de acord! Nici eu nu reusesc sa tin cont de toate mereu :). Te pup!

      Apreciază

  6. Andraxela decembrie 2, 2017 / 12:37 pm

    Am primit pe mail newletter-ul cu acest articol si chiar eram curioasa de ce ne-ai scris. Eu daca dorm 7 ore inca sunt zombie, iar de partea cu mancatul: la mine nu prea functioneaza :)) In ultima vreme am un program destul de haotic si acest lucru se reflecta mai ales in somn… Sunt zile in care dorm foarte putin si zile pe care le dorm continuu 😦

    Apreciat de 1 persoană

    • iuliascorner decembrie 2, 2017 / 2:09 pm

      Asa era si programul meu si m-a cam alarmat. Din aceasta cauza s-a nascut si acest articol. Acum incep sa vad imbunatatiri, ceea ce ma bucura :). Sper sa ti si tu cont de cateva dintre sfaturi, sigur iti vor fi de folos :*

      Apreciază

  7. andryro decembrie 2, 2017 / 9:26 pm

    Foarte util articolul! Cam greu cu unele puncte, vezi mobilul înainte de somn sau mâncarea… în schimb la mine contează foarte mult perna și salteaua. Mersi de articol! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu